Att vår bok trivdes på museumet berodde givetvis på att Husqvarna fått flest antal sidor

 

Självklart är jag fullständigt medveten om att de raders innebörd du nu kommer att läsa är utopiska. Men, efter att skärmutställningen om boken satts upp inne i Husqvarnas museums filmsal, öppnade jag dörren inne i mitt huvud och presenterade boken för hela Husqvarnagänget. Det känns som att Ruben Helmin, Morgan Hjalmarsson, Bill Nilsson och Robert Kunze bott där inne under den tid boken tagit mig att göra. Hoppas de kommer ihåg mig lika mycket som jag kommer ihåg de. Nu var jag åter på deras arbetsplats i Husqvarnas gamla fabriksbyggnad, där de fick syssla med det de mest av allt trivdes med, nämligen att utveckla och bygga Husqvarnas motorcyklar. Jag minns med ”övertydlighet” en lördag år 1995 då jag samlat hela gänget, även då Torsten Hallman och Rolf Tibblin. Att Torsten och Rolf är glada och stolta för sitt deltagande i boken vet jag om. Lika övertygad är jag nu då jag presenterat boken inne i mitt huvud för Ruben, Morgan och Robert, att också de känner glädje och stolthet därför att jag visat alla sidorna som berör Husqvarna. Det var så jag tänkte jag sekunderna innan de första besökarna kom till vår monter och bad mig berätta om bokens tillkomst.

Utanför museebyggnadens fönster vräkte sig regnet ner över alla de regnklädda människor som förflyttade sig hit och dit mellan raderna av gamla Husqvarnor. Det var lördagen den 28 augusti och årets Husqvarnarally ”kördes av stapeln”. En del av MC-folket stapplade sig trötta men glada in till oss i den torra värmen för att få sig ”serverat ett skråvmål” med Svensk motocrosshistoria, allt medan jag bläddrade fram de mest intressanta och spännande sidorna i min bok. Medan min mun gjorde vad den skulle, återkom samma tanke som for omkring i mig, då vi helgen innan fanns på Svistad för att där presentera boken. Alltså, vilket intresse för boken! Det hade vi i bokprojektet inte förväntat oss. Museets tillfällige chef Christer Carlberg och några i museestyrelsen var lyriska efter att också de bläddrat i boken.

– Vi vill givetvis kunna sälja boken i vår foajé och vi ser fram emot att kunna erbjuda våra besökare den mest exklusiva bok som någonsin sålts i museet. Vi är oerhört glada att du Bosse gett det största totala utrymmet bland alla de 658 sidorna åt företaget Husqvarna och dess fabriksförare. En sådan bok har vi verkligen behov av att kunna erbjuda.


Stefan Johansson och Peter Svenssons intresse för svensk motocrosshistoria resulterade i att de båda gjorde sig av med vardera 1360 kr för att få boken hemskickad till sig. – En tidig perfekt julklapp, tyckte de.


Mats Olofssons namn är känt inom veteranbranschen sedan många år tillbaks, både som journalist och som speaker vid större veteranevenemang. Med den bakgrunden föll det sig naturligt att han imponerades av bokens omfattning och menade,– Det är nog i ”sista hugget” att det blev gjort en bok om våra svenska motocrosslegender!

WordPress Video Lightbox Plugin