Julstök på Landskrona museum

Julstöket på Landskrona museum, en oförglömlig dag för många besökare  Även för oss bakom boken I motocrosslegenders spår! 

Allt medan Janne och Göran sprang upp och ner i museets nedslitna trappor för att hämta ännu en låda med böcker upp till filmsalens motocrossutställning, satt jag och signerade böckerna. Nä… att vi skulle sälja alla de vi tagit med oss, hade ingen av oss vågat tro. Men, så blev det. 

– Min morfar var Allan Persson och min mormor hette Hanna och det är inte allt för många år sedan hon somnade in, hon blev 96 år, berättade en glad tjej för mig.

– Nämen… vad säger du? Är du alltså barnbarn till Allan Persson, han som många av oss minns som en av Sveriges mesta tävlingschefer genom tiderna och som ”satte” Hyllinge Motorklubb och Knutstorp på motocrossens världskarta?


Therése Familj:  Enbart glada miner, Therése och hennes familj. I och för sig inte konstigt eftersom deras morfar Allan Persson finns på många bilder i boken.

Jag kände hur exalteringssignalen for genom mig då jag insåg att här framför mig stod alltså Allans barnbarn Therése och hennes familj och skulle köpa boken. Lika exalterad som jag, tycktes Therése och hennes familj vara, då de bläddrade i boken och fick se alla bilderna på morfar Allan. De som stod bakom familjen och som också skulle köpa en bok, visade tydlig förståelse för att nu blir det en massa snack om den tid då Allan levde sitt mest hektiska liv på Knutstorpsbanan. Ja, vad annat kunde de vänta sig, för just så blev det. Givetvis berättade jag för Therése om några av mina minnen tillsammans med Allan då han levde. Men, framför allt om mitt nya projekt där jag nu insåg hur värdefullt det var för mig att få möjligheten att intervjua Therése om vad hon minns om sin legendariska morfars liv. Några minuter senare, efter att Therése haft ett telefonsamtal, talade hon om för mig att hennes mamma nu var på väg till museet.

– Jo, vet du, jag blev så glad åt alla de fina bilderna och för boken att jag ringde min mamma Marianne. Du känner ju säkert till att hon många gånger fick vara kranskulla vid de större internationella motocrosstävlingarna.

– Menar du att Marianne kommer hit till utställningen? 


Kranskullan: Jovisst, ställer Marianne mer än gärna upp på en intervju och berättar om fina minnen på Knutstorpsbanan.

Jo, det var så hon menade. En del minuter försvann och så stod hon där, framför mig, Allan Persson dotter Marianne, hon som utdelat massor av kramar till alla de legender som boken berättar om. Det var nästan för bra för att vara sant, var en tanke som for runt i mitt huvud. Nu insåg jag vilken fantastisk möjlighet att än en gång ”serveras” en person som kan berätta för mig ett stycke svensk motocrosshistoria som kommer att uppskattas av motocrossfolket. Så blev det bestämt, en framtida intervju med Marianne.

– Du vet Bosse, att hjärtat mitt slår nårra sköna extraslag varje gång jag tar i fotot som visar bröderna Derek och John Rickman på en MC-träff i England nånn gång i nittiotalet, därför att Derek visar för just mig hur stolt han är för originaltröjan han hade på sig då han representerade det engelska landslaget i Lag-VM 1958 på Knutstorpsbanan. Han påstod nämligen också att han aldrig tvättat tröjan sedan dess.

Det var Kenneth, en av alla de jag räknar som en äkta ”motocrossnörd”, som berättade för mig om sina upplevelser i motocrossens värld. Den maskin som ”ligger honom närmast hjärtat” är Greeves. Beviset hade han med sig, för med största försiktighet vek han upp en Greeves originalfolder från 1961 och visade mig. Att han även kunnat få tag på ytterligare en originalfolder, fast från 1959, en engelsk utgåva, gjorde mig nu på gränsen till avundsjuk.  

Presskonferensen: HD:s reporter Mathilda visade sig vara kunnig vad gällde svensk motorsport, speciellt speedway. Kanske inte allt för konstigt, ty hon har sett ett flertal speedwaytävlingar i Vetlanda, trakten där hon kommer ifrån.

Utanför bordet, där jag satt och ständigt signerade, hörde jag Janne ”Smeen” Persson berätta för besökarna om sitt liv som tvåfaldig svensk sidvagns-motocrossförare. Intill BSA:n stod Göran Helldin och svarade på allas frågor om just den orörda motocrossmaskinen från 1956, som likt en magnet bidrog till att besökarnas ögon ”scannade” av hela maskinen för att inte missa en ända komponent. 

Till dig Janne Jönsson, utställningsansvarig och Carita Hermansson, arkivare, båda på Landskrona museum, kan jag och Göran Helldin inget annat göra än att än en gång tacka för att ni låtit oss få ställa ut i filmsalen, som denna julskyltningssöndag 2021 ”kryllade” av glada och positiva människor.

Utställningen: En mycket unik BSA motocrossmaskin från 1956, mellan utställningen som berättar om Saxtorpstävlingen 1946.

WordPress Video Lightbox Plugin