Om en mer än vanligt lovande ynglings framfart

Det kändes nästan som att armhåren ännu en gång höll på att trycka sig igenom skjortärmarna, därför att fotografiet jag höll i min hand aldrig publicerats. Nu var detta en händelse jag vant mig vid. Under de åren jag arbetade med min bok I motocrosslegender spår, skedde just detta mer än en gång. Det är exakt i dessa sekunder då ännu ett unikt foto ”kommit i dager”, som gjort mitt arbete med boken så oerhört inspirerande och kul. Återigen har jag fått överta en samling av fullständigt unika bilder som nu resulterat i ett nytt projekt jag arbetar med. Bland alla de foto som låg i en enda röra i två gröna kuvert, var det speciellt två foto som ”håren” på mina armar reagerade på. Och det är om dessa två bilder du nu får läsa om:

Om en mer än vanligt lovande ynglings framfart

 

Att det var mångas ögon som lade speciellt märke till den där unga föraren i den rutiga skjortan, hade definitivt sin förklaring i att ”rutskjortan” formligen flög fram över Saxtorps sanddynor. Samtidigt kunde det höras från speakern – Ärade publik föraren med nummer trettiofyra ska vi hålla ett alldeles extra öga på, för denna yngling från Hallstavik med namnet Bill Nilsson kommer vi med all säkerhet få höra talas om därför att han redan nu av Jan-Plym Forsell, vår kända motocrossexpert, spås komma att tillhöra våra allra förnämsta motocrossförare redan om något år.

Jodå, så rätt fick Jan-Plym Forsell, även om ”ynglingen” Bill inte placerade sig detta år 1953, den 17 maj på Saxtorp. Året därpå var det Bill som vann Sveriges Grand Prix på Saxtorp, fast då på en BSA Gold Star och inte som på bilden en AJS. 

Porträttbilden på Bill i sin rutiga skjorta, är för mig som fick förmånen att lära känna honom, ganska talande. Det lättsamma självsäkra leendet kom ju alltid att kunna läsas i hans ansikte, speciellt vid de tillfällen då humorn och ironin var deltagande. Och så var det, det här med Bills framtänder. Ty en av de var något kortare och placerad något bakom de övriga. Detta medförde att på många bilder på Bill, kom just den tanden att få en framträdande roll, även om den befann sig något bakom de övriga. Kanske berodde synligheten på att Bills tunga inte kom åt att slicka bort den jorden eller grusen som tryckts in där under tävlandet. Ja, kan ju ha fel, men hur som helst syns den där mörka tanden på många ”Bill-bilder”. 

 

WordPress Video Lightbox Plugin